dimarts, 8 de febrer del 2011

L'evolució militar de la Guerra Civil (text-vídeos)

Aquests vídeos et poden ajudar a entendre l’evolució militar de la guerra


L’Aixecament Nacional va dividir Espanya en dues parts (vídeo1). En un inici es va caracteritzar per un moviment de columnes (vídeo2), columnes dels rebels (vídeo3) que es dirigien a Madrid i a Irun, i columnes de milicians (vídeo4), que intentaven defensar la república. Era evident que hi havia una forta diferència entre els dos bàndols, i les milícies republicanes mostraven una gran ineficàcia (vídeo5).

L’avanç de Sevilla a Madrid era un passeig per les columnes dels nacionals (vídeo6). Quan van arribar a Badajoz es va donar una de les matances més cruels de la guerra.



Com a resposta es van donar unes matances a les presons de Madrid per part dels republicans (vídeo8).

Els nacionals anaven avançant cap a Madrid, i el general Mola arribava a Irun tancant la frontera amb França (Vídeo9). Al mateix temps els republicans eren frenats al front de l’Aragó (vídeo10).

Quan els nacionals arriben a l’alçada de Toledo desvien l’exèrcit per tal d’alliberar els nacionals que es trobaven assetjats per les forces republicanes a l’Alcasser,  aquest fet serà un acte propagandístic importantíssim per a Franco.



Al novembre de 1936 comença la Batalla de Madrid. Una Junta de Defensa preparava la defensa de Madrid amb el general Miaja (vídeo12). La batalla va ser dura però els republicans amb l’ajuda de les Brigades Internacionals van poder frenar els nacionals (Vídeo13). Franco va decidir minar la voluntat dels defensors de Madrid sotmeten a la ciutat a brutals bombardejos (vídeo14).



Davant la impossibilitat d’entrar a Madrid Franco intenta el setge. També serà un fracàs dels nacionals a les batalles de Guadalajara i Jarama (Vídeo15).

Amb el convenciment que la guerra serà llarga, Franco decideix canviar l’estratègia: ordenarà l’atac al Nord. Comença la batalla del nord (vídeo16). Un dels primers fets de la conquesta del nord serà el bombardeig de Guernica.



La caiguda del nord serà inevitable (vídeo18).

Per tal d’alleugerir la pressió que Franco fa al nord, els republicans inicien diverses ofensives com les de Belchite i Terol que seran dos fracassos per a les forces republicanes. Després d’aquestes batalles els nacionals tindran via lliure fins arribar al Mediterrani, dividint la República en dues parts (vídeo19).

Al juliol del 38 començava la Batalla de l’Ebre.  Després d’un inici esperançador pels republicans , la situació es complica i la derrota republicana és total.



Amb la derrota dels republicans comença l’ocupació de Catalunya (vídeo21).

Finalment un cop d’Estat a la capital, al març, per part del coronel Casado permet la rendició de Madrid. L’1 d’abril de 1939, Franco declara el final de la guerra i la victòria dels nacionals (àudio).

Arxiu del blog